Image Alt

Art Decoff

Hoe het behang begon te rollen

Het is 2019, we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de verhuizing naar ons nieuwe huis. Een zoektocht van kleuren, behang en verschillende materialen verloopt spoedig en soepel, op één kamer na: de werkkamer van Klaas. De prachtige glas-in-lood-ramen met daarin een gestileerde orchidee, die we al een jaar in de opslag hebben staan, moeten de schuifdeuren worden naar een uitgebreide drankkast in zijn thuiskantoor. Het enige dat mist is een bijpassend behang.

Na weken van Googelen, stalen aanvragen en digitale visualisaties maken van bestaand behang gecombineerd mét de glas-in-lood-deuren, geef ik het op. De patronen zijn te klein, de print te druk of de kleuren matchen niet. Een behang dat het bijzondere ontwerp van de bloem in de deuren recht zou doen, bestaat niet. Met nog maar een paar dagen voor de verhuizing en de opgestapelde verhuisdozen rond mijn bureau, besluit ik: “laat maar, ik maak het zelf wel.”

Zodra ik de stalen zie, weet ik het meteen: dit is het!

Twee jaar later komt er een cameraman van de talkshow Op1. De camera wordt geïnstalleerd op het kantoor en Klaas verschijnt die avond live in de uitzending over zijn boek dat hij schreef met Tim Versnel: ‘Alles komt goed’. In de dagen die volgen komen er ineens via de socials vragen naar het behang dat als achtergrond fungeerde in de uitzending. Ik vind het grappig, beschouw het als een compliment.

Tot er weken later, via twitter, een bericht van Olga Harmsen van Maison l’Art Nouveau doorkomt. “Wat een prachtig behang. Ik ben werkelijk helemaal platgebeld na de uitzending van Op1. Van welk merk is het en waar kan ik het kopen, want ik kan het nergens vinden?” Olga blijkt interieur styliste en dé go-to in haar vak op het gebied van Art Nouveau. 

We maken een afspraak en ik neem diezelfde dag nog het besluit om het behang op de markt te brengen, onder de naam: Art Decoff. Want ondanks dat het ontwerp technisch gezien Art Nouveau is, kan ik de woordgrap níet laten liggen. 

Samen met Olga start ik opnieuw een zoektocht, maar dit keer naar een leverancier die het behang ook voor de verkoop, in verschillende kwaliteiten kan leveren. Er volgt een enorme stroom aan stalen. Het aanbod blijkt enorm, maar de kwaliteiten zijn weinig onderscheidend. Totdat, eindelijk maanden later, er een prachtig vliesbehang, een textiel behang met gouden lijnen én een linnen behang binnenkomt. Zodra ik de rollen uitpak, weet ik het meteen: dit is het!

Meer dan een half jaar later rollen we een complete behanglijn uit in maar liefst zes verschillende kleurencombinaties en drie prachtige uitvoeringen.

Post a Comment